оча в Різдвяний піст не вживають молока та яєць, які є в смаколиках, для дітлахів існував виняток.
Про те, як готувати українське святкове печиво «миколайчики», розповідає Независимый Регион з посиланням на майстер-клас від доцентки кафедри фольклористики Оксани Оверчук і фахівчині-фольклориски Центру фольклору та етнографії Ярини Закальської на YouTube-каналі Інституту філології КНУ імені Тараса Шевченка.
Інгредієнти
Для приготування українського печива до Дня святого Миколая, знадобляться такі продукти:
- борошно — 4 склянки;
- яйця — 4 шт.;
- маргарин — 150 г;
- цукор — склянка;
- цукрова пудра — 300 г;
- мед — 150 г;
- вершкове масло — скибка;
- кориця — до смаку;
- кардамон мелений — до смаку;
- ванільний цукор — до смаку;
- мускатний горіх — до смаку;
- гвоздика мелена — до смаку;
- харчові барвники.
- Читайте також: Як приготувати хрусткі чебуреки із соковитою начинкою
Спосіб приготування
Миколайчики, або, як їх іноді називають, медовички, часто готуються на медовому тісті. Щоб святкове печиво мало неймовірний аромат, рекомендують додавати прянощі — однак зовсім небагато, щоб смак не був різким.
Для приготування медового тіста використовують 2 яйця (жовтки і білки) та 2 жовтки. Білки потім використовуються для приготування глазурі, тому їх потрібно перелити в окрему миску накрити харчовою плівкою та поставити охолоджуватися в холодильник.
Для початку потрібно збити цукор, яйця та жовтки до світло-жовтого кольору.
Борошно просіюємо в окрему миску, а потім натираємо до нього охолоджений маргарин. Маргарин за потреби можна замінити маслом.
Перетираємо маргарин з борошном до стану крихти, а потім вливаємо до інгредієнтів збиті яйця. Ретельно перемішуємо тісто для миколайчиків.
Щоб тісто було запашним, підігріваємо шматочок вершкового масла на слабкому вогні, додаємо мед. Коли мед прогріється і стане більш рідким, додаємо прянощі.
Перемішуємо суміш до однорідної консистенції, підігріваючи рідину, але не доводячи до кипіння. Обережно вливаємо рідкий мед в тісто і знову перемішуємо суміш.
Іноді тісто може бути недостатньо щільним, тому можна підсипати декілька ложок борошна. Тісто має вийти пластичним та щільним.
Накриваємо тісто харчовою плівкою та ставимо в холодильник на деякий час. Присипаємо робочу поверхню борошном та розкачуємо тісто на пласт завтовшки близько сантиметра.
Вирізаємо із пласта фігурки. Хоча найбільш поширена форма печива — у вигляді святого Миколая, могли використовувати форми зірочок або місяцю; небесні світила символізували святого.
Викладаємо майбутнє печиво на застелене пергаментом деко та випікаємо протягом 20-25 хвилин при 180 градусах. Без конвекції миколайчики можуть випікатися до 35 хвилин.
Далі потрібно приготувати глазур. Для цього охолоджені білки збиваємо, додаючи цукрову пудру.
Готові миколайчики можна розписати білою глазур’ю, або ж розлити глазур по мисочках, додавши різноманітні харчові барвники. Для розпису миколайчиків рекомендують перекласти глазур у кондитерський мішок.
Зачекайте, доки глазур застигне — і можна пригощатися або дарувати миколайчики близьким.
Раніше НР писав про те, які продукти найбільше зростуть у ціні перед різдвяними святами.
0 Replies to “Як приготувати традиційне печиво до Дня святого Миколая”