Як пришвидшити дозрівання фруктів та овочів

Це може статись як мінімум через те, що значна частина овочів і фруктів потрапляють на прилавки з інших країн. Для того, щоб вони не зіпсувались під час транспортування їх зривають зовсім зеленими. Та й, вирощуючи овочі на своїх грядках, ми часто збираємо зелені помідори – так ми зможемо довше зберігати їх і використовувати саме тоді, коли в цьому буде потреба. Існує кілька способів, завдяки яким можна досягнути бажаного результату в найкоротший термін. Про це пише Независимый Регион з посиланням на НовиниЮ.

Банани

Банани досить ніжний фрукт, який практично моментально реагує на зміни температур. Дозріваючі фрукти виділяють етиленовий газ, головна складова цієї технології – газація бананів, і часто застосовується при обробці великих поставок. Зазначається, що відсутність кисню запускає процес дозрівання, тому можна покласти банани в паперовий пакет (бажано темного кольору) невеликого розміру або в картонну коробку в темне місце, щоб максимально скоротити між ними відстань. Зазвичай для повного дозрівання бананів вистачить одного дня (зовсім зелених – 2-3 дні), крім цього термін може змінюватись в залежності від температури в кімнаті, а додане в пакет яблуко помітно прискорить процес. Перевіряйте стан бананів, щоб вони не виявилися надто перестиглими і непридатними для їжі.

Манго

Цей метод, який ідеально підходить для манго, винайшли в Індії і полягає в наступному: для прискорення процесу дозрівання незрілі манго ховають в сирому рисі. Тут використовується той самий принцип, що й при використанні методу паперових пакетів – одержання етилену. Просто помістіть манго в миску з рисом так, щоб плід був повністю покритий рисом, але будьте обережні, цей спосіб дуже ефективний, і манго може просто перезріти. Тому перевіряйте його кожні 6 годин та не залишайте в рисі надовго.

Персики

Для цього способу потрібно приготувати дві чисті лляні серветки або бавовняні рушники (головне, не в махрові рушники – потрібен дихаючий матеріал, який не дасть волозі накопичитися). Персики мають дуже ніжну шкірку, тому спосіб із паперовим пакетом для цього фрукта не підходить. Спочатку покладіть серветку чи рушник на сухе місце, обов’язково розправивши його. Покладіть персики плодоніжкою вниз, переконавшись, що вони не торкаються один одного. Потім накрийте другим шматком тканини, по можливості підгорнувши обидві серветки з боків, щоб перекрити доступ свіжого повітря. Зрозуміти, що персики дозріли дуже просто: за кілька днів буде ароматний і досить сильний запах ніжних фруктів.

Авокадо

Досить незвичайним може здатися спосіб, який ідеально допомагає авокадо дозріти. Його варто не тільки покласти в паперовий пакет, а й засипати в нього борошно (стільки, щоб фрукт був повністю покритий), а потім запечатати або заклеїти. Борошно допомагає концентрувати газоподібний етилен, що виділяється авокадо, а також вбирає залишкову вологу, що захищає плід від цвілі та шорсткості в міру дозрівання. Якщо не маєте бажання експериментувати з борошном, то просто залиште авокадо в пакеті або коробці в темному  місці, поклавши до авокадо яблуко, банан або помідор.

Помідори

Дозрівання помідорів насамперед залежить від температури, вона має бути достатньо теплою, щоб процес запустився. Покладіть їх на полицю у теплому місці та накрийте газетою. Також можна використати картонну коробку або паперовий пакет, а для ще швидшого результату знову додайте провідників етилену (банан або авокадо). Якщо мова йде про зелені помідори, то зверніть увагу: коли плоди дозріють, вони здаватимуться твердими, але водночас пухкими при легкому стисканні.

Раніше НР писав про те, які овочі безпечні для котів, а які категорично заборонено давати.

0 Replies to “Як пришвидшити дозрівання фруктів та овочів”