Навколо пальмової олії досі ведуться найпалкіші дискусії.
Незважаючи на те, що цей продукт має невисоку ціну, у багатьох є питання щодо його процесу виробництва, так і споживання.
Індійський дієтолог Дів’я Гопал розповіла, чи є ці побоювання обґрунтованими, та в чому користь і шкода цього продукту. Про це пише Независимый Регион з посиланням на Politexpert.
Що таке пальмова олія
Цей продукт виробляється з м’якоті плодів олійної пальми, або з кісточки. Його виробництвом переважно займаються в Малайзії та Індонезії. Пальмову олію цінують за її універсальність, доступність та здатність витримувати високі температури без руйнування.
Пальмова олія впливає на екологію
Виробництво пальмової олії суттєво впливає на екосистему планети. Щоб створити пальмові плантації доводиться вирубувати безліч лісів, знищувати їжу для багатьох аборигенів. Ба більше, існує можливість викиду забруднюючих речовин і небезпечних парникових газів при виробництві цього продукту.
Користь пальмової олії
Цей продукт, як і всі інші рослинні олії, є корисним завдяки низці якостей.
Водночас Гопал наголошує, що пальмова олія не шкодить здоров’ю, якщо вживати її в помірних кількостях. Велика кількість антиоксидантів і вітаміну Е, які в ній містяться, можуть принести користь здоров’ю серця, а також загальному здоров’ю.
При цьому дослідження 2022 року, опубліковане Food Research International, підтверджує, що цей продукт також може допомогти зменшити прогресування деменції та знизити частоту інсульту.
Небезпека пальмової олії
Цей продукт містить велику кількість насичених жирів, які, як відомо, підвищують ризик серцевих захворювань. І хоча дослідження Міжнародного журналу кардіології 2015 року не виявило доказів того, що пальмова олія збільшує ризик серцево-судинних захворювань, проте навколо цього продукту досі продовжуються дискусії.
Не зважаючи на це, дієтолог наголошує на необхідності контролювати дозування цього продукту.
Як і кожен продукт, пальмова олія має свої переваги та недоліки, не варто забувати про негативний вплив виробництва на навколишнє середовище, а також будь-які потенційні небезпеки для здоров’я від надмірного його споживання.
Раніше НР писав про те, що не можна їсти, якщо у вас цукровий діабет.
0 Replies to “В чому користь і шкода пальмової олії”